Hoe bereid ik me voor op een fotoshoot?


Hoe bereid ik me voor op een fotoshoot?

Stel je voor: heeft de afdeling Communicatie (of jijzelf) een fotograaf geregeld zodat het er eindelijk eens van komt met die nieuwe portretten…slaat de stress ineens toe. Je vraagt je met de handen in je haar af: hoe kan ik me het beste voorbereiden op een fotoshoot? Ik geef je 6 tips waarmee je niets aan het toeval overlaat.

1. Bespreek vooraf het doel van de foto’s

Waarvoor zijn de foto’s bedoeld? Het is de eerste vraag die ik je vaak stel. Je laat je immers fotograferen omdat je met die foto’s iets wil bereiken. Toch? Aan de hand daarvan gaan we kijken: wat voor iemand ben je? Welke kleding en decor past daarbij? Welke kleuren passen bij je en welke kleuren juist niet? Al die dingen zijn belangrijk om tot de beste doelgerichte portretten te komen. Want een mooi plaatje is niet genoeg…

2. Wees duidelijk over de stijl die je zoekt

Dit is een beetje vreemde eend in de bijt want doorgaans kun je beter eerst bepalen welke stijl je zoekt, en er dan pas een fotograaf bij kiezen. Foto’s roepen een bepaald gevoel op. Dat komt door kleuren, expressies, decors en de associaties die je als kijker maakt. Zo gebruik je lichte en warme kleuren in een foto bijvoorbeeld om een positief gevoel op te roepen. Zwart-wit kan somber zijn, maar tegelijk is het onderscheidend en kan het juist een hele professionele uitstraling geven. Kortom: ook dat soort dingen zijn belangrijk om te weten voordat we van start gaan. En daarom zal ik er altijd naar vragen tijdens onze kennismaking.

3. Bespreek je angsten

Klinkt erger dan het is. Maar lach je altijd zo ongemakkelijk omdat je die ene verkleurde kunsttand liever niet aan de buitenwereld laat zien? Heb je een tattoo die voor jou heel belangrijk is maar waar de rest van de wereld niets te maken heeft? Vertel het me in vertrouwen. Ik kan er dan rekening mee houden. Om het beste portret te maken, is het belangrijk dat je je volledig veilig en op je gemak voelt. En dit helpt daarbij.

4. Kies voor kleding die de juiste boodschap communiceert

Een fotoshoot is natuurlijk een prima gelegenheid om lekker te gaan shoppen. En misschien heb je al een prima gevulde garderobe, kan ook. Kies hoe dan ook voor kleding die past bij jou en het doel van de foto. Kennen mensen je als die frivole illustrator die altijd in bloemetjesjurken loopt, lekker zo laten dan. Maar werk je als accountant en wil je via Linkedin juist zakelijk serieus genomen worden, dan ligt een effen blouse misschien meer voor de hand.

Voor mannen geldt dat natuurlijk ook: jeans kan prima werken. Casual shirts ook. Maar het ligt eraan wat je uit wil stralen en waarvoor de foto gebruikt wordt.

Oh, en blijf je twijfelen? Neem dan minimaal twee sets kleding mee. Liefst ook uit verschillende seizoenen. Heb je wat te kiezen.

5. Kies voor goed passende kleding

De ervaring leert dat mensen vaak heel duidelijk weten wat ze niet willen laten zien. En laten we eerlijk zijn: niemand wil op de foto forser lijken dan in werkelijkheid. Dus wat doe je dan: ruimere kleding aantrekken omdat dat imperfecties zo lekker verhult.

Op een foto werkt dat dus niet.

Nee. Echt niet.

Als ik je portretteer, probeer ik de juiste expressie en houding te vangen. Daar ben ik best bedreven in. Dus die paar kerstkilo’s, die net te forse bovenarmen, de kipfilets of zelfs de all time classic onderkinnen: ik weet er wel raad mee.

Dit is hoe jij daarbij kunt helpen: Trek kleding aan die precies past. Dus niet te krap, maar zeker niet te ruim. Dat geeft mij optimaal de gelegenheid om jouw ongewenste imperfecties vakkundig te verbergen. Trek je lekker loszittende, veel te ruime kleding aan? Dan lukt dat veel minder goed.


6. Neem de tijd

In mijn werk staat karakter op één. Ik probeer je zo veel mogelijk jezelf te laten zijn, en dat zo goed mogelijk te laten zien.

Maar…

…als je gestresst bent, als je moest haasten of als je er stiekem die dag geen zin in hebt, zie ik dat dus ook. Wees een beetje aardig voor jezelf en bereid je in alle rust voor op onze portretsessie. Hoe gezellig het ook kan zijn, het is gewoon even hard werken. Dus spaar je energie een beetje.

En is er iets voorgevallen waardoor je hoofd ab-so-luut niet naar een fotosessie staat: geef het aan. Ik verzet liever onze fotoshoot, dan dat we na uren werk gezamenlijk moeten concluderen dat het toch net niet je-van-het is.

7. Bonustip: laat niets aan het toeval over

Om niets aan het toeval over te laten, kan ik je voorstellen om voor visagie en hairstyling te kiezen. De extra kosten daarvoor zijn beperkt en het maakt doorgaans een enorm verschil in het eindresultaat. Informeer gerust naar de mogelijkheden en kosten. Pas dus op met verkeerde zuinigheid. En voor je denkt dat ik het hier alleen over vrouwen heb: ook mannen fleuren ervan op ;-)